Dva djećja svijeta…

S jedne strane – Hrvatska, s druge Engleska – i ne ovo nije nogometna utakmica, već samo mala usporedba djećjih svjetova….

Runda 1!
Odgojne mjere

U Engleskoj djeca su zaštićena poput endemskih životinjskih vrsta. Nedo bog dignit ruku na dijete jer posljedica bi mogla biti posjet zatvoru i prisilno sviranje piana… Postoje ćitave službe, krizni telefoni, mehanizmi koje djeca mogu pokrenuti ukoliko ih se izmlati. Dovoljno je da dijete iz pakosti okrene broj Službe i odmah neko pokuca na vrata…

U Hrvatskoj djeca polagno bivaju sve više zaštićena… ali kod strogijih roditelja to ne pomaže. Pljas po guzici u slućaju lošeg ponašanja. I ostale odgojno restriktivne mjere su još uvijek prisutne: šiba, kaiš, muvopić… ćitav arsenal mjera može biti na snazi… Dakle na podrućju razvoja otpora i žilavosti… Hrvatska pobjeđuje!

Hrvatska : Engleska (1:0)

Runda 2!
Školstvo

Engleska omogućava svoj djeci da se školuje, bez obzira na vjeroispovjest, rasu etc. bla bla bla… No u tom omogućivanju je sve doista namjenjeno djeci. Udžbenici se dobiju u školi i prenose se s generacije na generaciju. Zapravo udžbenici se “zadužuju” tijekom godine i na kraju godine se “razdužuju”. Ukoliko to nisu udžbenici, skripte su sasvim okej jer eto…. već godinama se ući iz istih materijala…

Hrvatska također omogućava svoj djeci da se školuje… bla bla bla (sve prethodno navedeno). Ali kod nas je sve namjenjeno profesorima i nakladnicima. Roditelji eto opet moraju financirati udžbenike po nahođenju profesora jer svaki traži određeni udžbenik. Iako imam par poznanika profesora – et moram reć da je zaista pederski odeđivati udžbenike po naklonosti nakladniku a ne materijalu iz kojeg se ući! Naravno, svake godine se u svijetu nalaze velika otkrića, teoremi i nove spoznaje pa je potrebno oploditi štivo za ćitanje… Srećom djeca u hrvatskoj su toliko napredna da redovito unapređuju teoreme iz kvantne mehanike i fizike koji su upravo bili objavljeni u NASA-inim radovima. Bravo Hrvati! Idemo dalje….

Hrvatska : Engleska (2:0)

Runda 3!
Prijevoz (put) do škole

Engleska također omogućuje prijevoz od i do škole u modernim autobusima sa milijun i jednom zvjezdicom na A-testu. Ipak djeca moraju biti zaštićena ćitavim putem. Dakle školstvo se na neki naćin brine da dijete prilikom odlaska u školu, boravka u školi i odlaska iz škole bude pod nadzorom. Naime ukoliko su neki ućenici locirani na imanjima udaljenim od naselja, autobusće otići sve do ulaska na imanje i vozać će saćekati sve dok dijete ne uđe u kuću da bi se uvjerili da je sve u redu. U svakom slućaju pokušava se minimalizirati mogućnost nepredviđenih sitnica poput ozlijeda, kidnapovanja i takvih shema…

Hrvatska također omogućuje prijevoz do škole – onim imućnijima. Naravno tu je sitnica plaćanja mjesećne karte u visini trećine plaće. Ukoliko spadaju djeca u onu sretniju skupinu gdje im je škola na udaljenosti za pješaćenje, oni imaju bonus… samostalna šetnjica kroz ulice, parkove, uz kafiće i izloge i to sve na svježem zraku. Oni najsretniji kao što danas u vijestima ćujem imaju extra bonus šetnje kroz prirodu i kroz minska polja… Way to go… brinemo se za zdravlje djece…

Hrvatska : Engleska (3:0)

Runda 4!
Odjeća

U Engleskoj svaka škola ima svoju uniformu koja se sastoji za muške: Hlaće, bijela košulja, kravata i opcionalno vesta u bojama škole. Za curice vrijedi: suknjica, bijela košulja i opcionalno vesta, također u bojama škole. Bez obzira na imovinsko stanje sva djeca izgledaju podjenako. Razlika je možda samo u naćinu na koji se eto izvuće košulja iz hlaća ili kako je okovratnik zavrnut… Nakit i slićno nije poželjno.

U Hrvatskoj ćitava trapeza odjeće i obuće, naravno, financirana od strane roditelja. Plejada najkica, adidasica, ljevih, desnih, gućija, prada i kojih već pomodnih markica. U svakom slućaju, da se lijepo pokazati ko koliko ima i posjeduje… Treba da se vidi… inaće je to bez veze… We win!!! Again!!!

Hrvatska : Engleska (4:0)

Sad, koliko je ovaj rezultat pozitivan? Nebi imao ništa protiv ako je taj rezultat u nogometu… Ovako… pa sad…

Related Posts

3 thoughts on “Dva djećja svijeta…

 1. Dina

  Jedno je zaštiti djecu od nasilja, drugo je sprječavati odgojne mjere, pa makar to nekad značila jedna iza uha. I nas su “tukli” – i što nam fali?! (okej, puno tog nam poremećeno u glavi ali onak generalno mislim)
  Udžbenici su živa smijurija, ali prijevoz – vidiš, tu po Dalmaciji svi osnovnoškolci kojma je škola predaleko imaju besplatan prijevoz kojeg plaća Grad/Općina etc; a srednjoškolci imaju popust na pokaz u Prometu, i to za nekih hmmm, otprilike 70% ili tako neš (znaš mene i matematiku, al puno više od pola jest hihi)

  E a uniforme – godinama gnjavim kako bi to trebalo uvest u Hrv!! Previše se vide razlike, djeca su neka šikanirana zbog odjeće, mobitela itd. (e da – mobiteli – van iz škole u potpunosti, one osnovne)

  Reply
 2. Dina

  U 99% slučajeva Gradovi i Općine u Proračun stavljaju prijevoz djece do škole…. Ak gore nema, not fair, što jest jest!!

  p.s. Samo da dovršim misao, jer uvijek ispadne da bi ja nekog mlatila…. Pro sam zaštite djece od nasilja i udaraca, no neke stvari su prešle granicu…. Ak je dijete prgavo, bez problema ti stvori soc službu na vratima, iak ga ni pogledo nisi samo si mu zabranio da se igra vani, a onak tamo gdje djecu mlate socijalci ni ne primirišu….
  Ne zove se uzalud triska “jedna odgojna”, iako doista – za to treba bit nešt full full ozbiljno i grande shit…. No okej, čem ja pojašnjavam, nije da imam djecu pa će mi netko zvat socijalnu….. 😀

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *