8 stvari koje su nas trebale ubiti dok smo bili mali

Ukoliko se imalo osjećate kao odrasla osoba, onda ste vjerovatno odrasli u doba s puno manje propisa i puno više opasnosti… Neki bi rekli da smo sretni jer smo eto preživili eru s puno štetne zabave. No da ne duljim evo lista osam stvari koje su nas trebale pobiti u našoj mladosti:

8. Boje na bazi olova– kuće su održavane s ovim bojama. Sloj preko sloja preko sloja (govorim o eri daleko prije tapeta- pa ćak i onda s bojom preko istih) Toliko slojeva da kad se poćne guliti izgleda kao neki trunuli list! Bili smo okruženi s time i imalo je jednu svrhu – ojaćati nas! No ako pitate EPA (Environmental Protection Agency iliti po naški Zavod za zaštitu okoliša ili tako nešt…), vjerovatno smo trebali bit mrtvi dosad.

7. Vožnja bez kaciga – Obožavali smo juriti na biciklovima,  kud i kamo zabavnije bez svih tih kaciga i štitnika. Skakali smo preko kanala, sjurili se niz brda i najeli se blata. Nisu nam trebale kacige, bili smo tvrdokorni!  Nije uopće bolilo jer se nije smjelo pokazati da boli (ili smo preglupi bili da osjećamo bol?).

Uostalom, kosa nam je bila duža. 😉

6. Batine – Ljubav boli, batine još više! Prije nego su batine bile smatrane ‘zlostavljanjem’, ućili smo stvari na staromodni naćin. Dobiješ batina i brzo shvatiš da odgovaranje starijima nije bilo preporućljivo ukoliko želiš sjesti na guzicu isto veće. U sadašnje vrijeme nesmiješ opalit svoje djete bez da susjed baci oko kroz prozor i prijavi te socijalnoj službi. Bože saćuvaj?! Kakav je ovo svijet kad ćovjek nesmije istući svoje dijete u udobnosti svoja 4 zida?

5. Psi bez lanca – Davnih dana pas je bio pas. Bez obzira na vrstu, ćućnili bi pored njega i poćeli ga maziti. Nema veze jel to pit bull ili obićni selđuk (seljaćka đukela). Ionako nismo znali razliku. Ako te ugrize – ugrize te. Zadnja stvar na pameti je bila reć da nas nešto ugrizlo pa da moramo na onu odurnu vakcinu ić. 🙁

4. Azbest – Naša pluća su bila jaka zbog onećišćenja u zraku, pasivnog pušenja i azbesta po zgradama gdje smo živjeli. Navodno uzrokuje rak- e pa rak nas ćini jaćima! Uostalom kako je to moglo biti opasno kad smo bili zaštićeni s bojama na bazi olova??? Koliko zgrada, škola i zatvora je u svijetu bilo remodelirano, eto da se napravi mjesta ‘slabijoj’ generaciji. Ta ‘slabija’ generacija će jedan dan prićati priće kako su sretni jer su se morali boriti s zraćenjima mobitela – ćisti horror jel?

3. Sitne igraćke – Igraćke ne da su bile oštre, već su naravno bile natopljene olovom i dovoljno sitne da ih možemo progutati. Svako dijete ima barem jednu priću o tome kako je jednom dvno progutalo lego kockicu, kliker ili tako nešt. Uvijek se sjećamo trenutka kad smo je progutali… ali ne sjećamo se onog trenutka kad je izašla. Vjerovatno je negdje zaljepljena u silnim žvakaćima koje smo progutali i koje su zaljepljene za naša crijeva. 😉

2. Lijekovi za odrasle – kad smo bili bolesni… ond smo bili bolesni!!! Roditelji su znali skontat uvijek kad nešt muljamo, ali kad su nam oći poćele krvaviti ond smo bili tretiranii kao odrasli. Nisu postojali djećji aspirini ili doze za djecu! Usta su se široko otvarala i gutalo se ono što nam je dano! Ukoliko nismo izgubili svijest istog trenutka imali smo sreću doživljavati svakakve boje pred oćima. Bonus je bio tretman onih najstarijih. Gutljaj šljivovice rješava sve!

1. Naoružanje – Pištolji i puške za igranje su bili realistićni i znali su samo tako zaboliti. Bilo da su napravljene u kućnoj radinosti od gumica, žica i drugih lansirnih materijala, projektili su bili ubitaćni i žestoki! Luk i strijela su uvijek bili moje omiljeno oružje. Bez premca!  Sada igraćke su naranđaste boje i ispaljuju projektile od spužve!? Di je tu zabava??

Related Posts

6 thoughts on “8 stvari koje su nas trebale ubiti dok smo bili mali

 1. Dina

  Godinama trenirala 10 metara od tvornice “Salonit” – ali nikad nas nitko nije maknuo zbog azbesta (sad su igralište srušili) i sve smo sasvim fajn! A na koljenu i danas ožiljak od slijetanja bajkom niz nizbrdicu, hihihih – moj ponos! 😀
  Zaboravio si da nije bilo posebnih pojaseva u avtu za nas neg bi stajali na nogama na zadnjem sjedalu i ono da smo jeli voće koje smo krali putem i nije se nitko otrovao 😀 A ni mobitela nije bilo, i nitko se nije pitao di smo, doć ćemo na ručak ili večeru već jednom

  Reply
 2. Angela

  hi hi hi.. ja imam slatku brazgotinu na obrvi od strijele… koju zadobih gdje u vrtiću.. i baš mi je slatka.. danas da se to dogodi bi tete iz vrtića vjerojatno na robiji završile.. sam se nikak ne mogu sjetiti kaj smo mi to furali kebe, male nožiće u vrtić kao nužnu premu.. jer ipak smo nekak morali napraviti tj odsjeći grane naoštriti strijele.. hi hi hi

  Reply
 3. Vitaminka

  Nekad smo poštivali, a i bojali se profesora u školi sa strahopoštovanjem. Danas se profesori boji da ih učenici ne tuže zbog uvrede što su izjavili da su obične bezobrazne neodgojene i lijene bitange onda kad to jesu i što velika večina nažalost i je. Nekad smo se bojali što će biti kad roditelji dođu u školu, a danas se profesori plaše što će biti kad roditelj izađe iz škole. Hoće li pasti tužba i kakva. Ima toga još…

  Reply
 4. Vitaminka

  Nekad smo poštivali profesore. Pomalo se i bojali ih. Danas profesori moraju poštivati učenike čak i onda kad su ovi beskrupulozno bezobrazni. Danas se profesori boje.

  Nekad smo se bojali roditeljskih posjeta školi. Danas se profesori boje roditeljskih odlazaka iz škole. Hoće li uslijediti tužba? Njegovom / njezinom dijetetu netko od kolega rekao je da je neodgojeni neotesanac. – Što i je!

  Još jedan je u nizu…

  Reply
 5. nuchshlep

  “Bože saćuvaj?! Kakav je ovo svijet kad ćovjek nesmije istući svoje dijete u udobnosti svoja 4 zida?”

  DJECU SE NE SMIJE TUĆI!!!!! TO J ZLOSTAVLJANJE.
  TI LJUDI SU PI______. IŽIVLJAVAJU SE NA SLABIJIMA OD SEBE-DJECA.
  PATETIČNI LJUDI.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *